maanantai 20. helmikuuta 2012

Britannian aatelisarvoja in English ja suomeksi

Huomasin äskettäin, että aiemmin listaamistani aatelisarvoista puuttuivat englanninkieliset käännökset. Tässä ovat käännökset ja toivottavasti niistä on apua kaikille historiallisista kirjoista kiinnostuneille :) Arvonimien järjestys määräytyy myös niiden historian perusteella, mitä vanhempi, sitä arvokkaampi arvonimi on. Henkilöllä voi olla hallussaan myös useita arvonimiä, joista käytetään yleensä korkea-arvoisinta.


Lista on laadittu korkea-arvoisimmasta alkaen.

1. Emperor (Keisari), Empress (Keisarinna), 
Tsar (Tsaari), Tsarina (Tsaaritar), Czar (Tsaari), Czarinna (Tsaaritar)

Englanninkielessä on huomioitava, että tsaarin arvonimi voidaan kirjoittaa kahdella eri tavalla. Englanninkieliset sanakirjat kuitenkin suosivat enemmän tsar-kirjoitustapaa. Mikäli itse pääsee kirjoittamaan näitä arvonimiä englanninksi, niin kannattaa käyttää koko tekstin ajan vain yhtä näistä muodoista, esim. Tsar ja Tsarina, eikä Tsar ja Czarinna, koska se ei ole johdonmukaista.  

Kuningatar Victoria, Franz Xaver Winterhalter:n maalauksessa. Hänen jälkeläisensä olivat tsaareja sekä kuninkaita.

2. King (Kuningas), Queen (Kuningatar)

Ison-Britannian hallitsija on kuningas tai kuningatar. Kuningattaren puoliso saa itselleen prinssin arvon. Edesmenneen kuninkaan puolisoa kutsutaan useimmiten kuningataräidiksi (Queen mother).

Ison-Britannian tämänhetkinen Kuningatar Elisabeth II, JohnSwannellin kuvaamana vuonna 2002.

3. Palatine / Count-Palatine (Palatiini)

Rooman valtakunnan ajalta lähtöisin oleva keisarin tai kuninkaan vasalli, jolla on yksinvaltiaan valta hallitsemallaan alueella. Esimerkiksi Marylandin palatiini oli Baltimoren toinen paroni vuodesta 1632. Palatiineja on ollut Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Saksassa ja Unkarissa.

Palatiini Cecilius Calvert, Florence MacKubin maalauksessa.

4. Prince (Ruhtinas), Princess (Ruhtinatar) 

Ruhtinasta ei pidä sekoittaa tavalliseen prinssiin. Ruhtinas hallitsee valtiota tai valtion osaa. Ruhtinas on hallitsija.

Monacon ruhtinaspari, ruhtinas Albert II ja ruhtinatar Charlene, Monacon Ruhtinan palatsin kotisivujen kuvassa.

5. Grand Duke (Suuriruhtinas), Grand Duchess (Suuriruhtinatar)

Tsaarin lapsia kutsuttiin suuriruhtinaiksi ja suuriruhtinattariksi.

Kuningatar Viktorian lapsen princessa Alicen lapsenlapset ja Suomen viimeisen suuriruhtinaan Nikolai II:n tyttäret. Suuriruhtinattaret: Olga (vasemmalla), Tatiana, Maria ja Anastasia (oikealla).

6. Prince (Prinssi), Princess (Prinsessa)

Hallitsijan poika on prinssi ja tytär prinsessa. Isossa-Britanniassa osalla Elisabeth II:n lapsenlapsista on käytössään prinssin tai prinsessan arvonimi. Kuningattaren puoliso on myös prinssi. Kruununprinssi tai kruununprinsessa on yleensä vanhin hallitsijan lapsista ja näin ollen itse tuleva hallitsija. Isossa-Britanniassa Walesin prinssin / prinsessan arvonimi annetaan aina tulevalle kruununperijälle tämän synnyttyä.


Ison Britannian kruununprinssi Charles. Walesin prinssin virallisen 60-vuotiskuvan on ottanut Hugo Burnand:n.

7. Duke (Herttua), Duchess (Herttuatar)

Isossa-Britanniassa prinssit ovat myös herttuoita. Prinssin puolisosta tulee herttuatar, jos hänelle ei voida myöntää prinsessan arvonimeä. Isossa-Britanniassa herttuan arvonimi on ollut käytössä vuodesta 1337, jolloin Edward III nimesi kolme herttuakuntaa Cornwallin, Lancasterin ja Clarencen, antaen vanhimmalle pojalleen Cornwallin herttuan arvon.  

Cambridgen herttuatar Catherine ja prinssi William. Cambridgen herttuapari kihlajaistensa tiedotustilaisuudessa 2010.

8.  Marquess (Markiisi), Marchioness (Markiisitar)

Markiisin arvo on melko harvinainen nykyajan Isossa-Britanniassa. Richard II nimitti ensimmäisen Ison- Britannian markiisin 1385, jolloin hän nimitti Oxfordin 9.:n kreivin Dublinin markiisiksi. Tällä hetkellä kaikista vanhin käytössä oleva markiisin arvo on Winchesterin markiisin arvo, joka on luotu 1551. Winchesterin markiisilla ei ole käytössään muita ylempiä arvonimiä. Kaikki muut Ison-Britannian markiisit ovat myös herttuoita, eivätkä siitä johtuen käytä ensisijaisesti markiisin arvoaan. Ison-Britannian historiassa on luotu myös yksi naispuolinen markiisitar 1532. Anne Boleyn nimitettiin Pembroken markiisittareksi Henrik VIII:n toiveesta. Ison-Britannian ulkopuolisia herttuattaria nimitetään tittelillä marquise.

Pembroken markiisitar, Anne Boleyn. Marcus Gheeraerts nuoremman maalaus.

9. Earl (Kreivi), Countess (Kreivitär)

Isossa-Britanniassa kreiviä ei nimitetä arvonimellä count, vaan pohjoismaisesta jarlista pohjautuvasta arvonimestä muodostuvalla earl -arvonimellä. Isossa-Britanniassa on ollut kreivejä jo viikinkien ajoista lähtien. Elisabeth II:n nuorempi poika prinssi Edward on Wessexin kreivi. 

Kreivitär Sophie ja prinssi Edward.  Kuva Wessexin kreiviparin häistä vuodelta 1999.

10. Viscount (Varakreivi), Viscountess (Varakreivitär)


Henrik VI loi Ison-Britannian ensimmäisen varakreivin vuonna 1440 nimittäessään John Beaumontin varakreivi Beaumontinksi. Prinssi Edwardin poika James on arvonimeltään Severnin varakreivi. Elisabeth II:n lapsenlapsista prinssi Edwardin lapsia ei kutsuta prinssin ja prinsessan arvonimellä. James, Severnin varakreivi on 4-vuotias ja hänen sisarensa Lady Louise on 8-vuotias. Isossa-Britanniassa on useita varakreivejä ja -kreivittäriä. Kuningattaren sisaren lapsista David on arvonimeltään varakreivi. 


Linleyn varakreivitär Serena ja varakreivi David, prinsessa Margaretin poika on 14. kruununperimysjärjestyksessä.


11. Baron (Paroni), Baroness (Paronitar)

Historiallisten lähteiden mukaan Vilhelm I loi paronin arvon 1066 palkitakseen hänelle itselleen uskolliset soturit. Todellisuudessa epämääräisesti paroneiksi kutsuttiin kaikkia henkilöitä, joilla oli hallussaan linnoitus. Vanhin tunnettu Ison-Britannian paroninin arvonimi on Irlannista Kerryn ja Lixnawin paronin arvo vuodelta 1081. Isossa-Britanniassa on satoja paroneja.

Prinssi William on myös paroni Carrickfergus ja Cornwallin herttuatar Camilla on myös Renfrewin paronitar.

12. Baronet (Baronetti, miespuolinen), Baronetess (Baronetti, naispuolinen)

Baronetteja on olemassa ainoastaan Isossa-Britanniassa. Jaakko I perusti Baronettin arvonimen 1611. Baronetess -arvonimen haltijoita on ollut ainoastaan 4, heistä ensimmäinen oli Dame Mary Bollesin. Baronettin vaimo on lady eikä baronetess. Baronetin arvonimi on yleensä periytyvä.

13. Knight (Ritari)
Ritariksi lyöty mies käyttää etunimensä edessä arvonimeä sir ja nainen dame. Isossa-Britanniassa ritarin arvonimen voi saada kunnianosoituksena yhteiskunnan hyväksi tehdystä työstä politiikassa, tieteissä, taiteissa tai muuten vain merkittävästä esimerkillisestä toiminnasta. Ritarin arvo ei periydy. Isossa-Britanniassa on lukuisia ritareita.
 

sunnuntai 19. helmikuuta 2012

Eloisa James: Desperate Duchesses series (Täydelliset Herttuattaret -sarja)

Huomio: Kirjoituksessa esitetyt suomennokset ovat minun itseni keksimiä, koska näitä kirjoja ei ole käännetty ja julkaistu suomeksi! Tästä johtuen keksimäni suomenkieliset nimet voivat olla kömpelöitä, sillä en ole kielenkääntäjä.

Ollessani muutama vuosi sitten vaihto-opiskelemassa Tallinnassa tutustuin yhdysvaltalaiseen kirjailijattaren Eloisa Jamesin teoksiin. Sain melko nopeasti luettua Suomesta mukanani tuomat kirjat, joten minun piti hankkia itselleni lisää lukemista. Minua ei kiinnostaneet vaihtareille tarkoitetut lukuiset ryyppäjäiset ja yöjuhlat, vaan halusin elää niin kuin olisin elänyt Suomessa. Vietin siis ”normaalia” elämääni, johon kirjat ja kulttuuri kuuluvat :)

Kävin Kristinen kauppakeskuksen Apollo raamat – kaupassa (Apolloja on nykyään myös Solariksessa ja Rocca Al Maressa) ensin ostamassa itselleni muutamia suomenkielisiä dekkareita. Tosin minua kiinnostavien suomenkielisten kirjojen valikoima oli suppea. Olin siis tavallaan pakotettu laajentamaan luku harrastustani englanninkielisiin romaaneihin. Luen paljon eri genrejen teoksia, mutta minulle mieluisimpia ovat historialliset ja romanttiset kirjat. Osastolla Historical Romance huomioni kiinnittyi värikkäisiin Eloisa Jamesin pokkareihin. Luettuani takakannet olin ihan myyty, sijoittuivathan kirjat ihailemani 1700-luvun Isoon Britanniaan ja kirjat oli selvästi kirjoitettu hivenen humoristiseen sävyyn.

Eloisa Jamesin kirjoja ei ole vielä tietääkseni suomennettu (helmikuu 2012), joten niistä kiinnostuneiden tulee lukea ne englanniksi tai jollekin muulle kielelle käännettynä. Suomessa Eloisa Jamesin kirjoja pystyy ostamaan Akateemisesta Kirjakaupasta tai sen nettimyymälästä. Jos haluaa saada Eloisan kirjat varmasti alkuperäisillä Avon kustantajan USA kansilla, suosittelen kirjojen tilaamista Amazonista. Akateemisen nettikaupassa ei ole kirjoista aina annettuna kustantaja tietoja, joten yllätyksenä voi tulla tilanneeksi britti kustantaja Hodder:in julkaiseman kirjan Avonin sijasta. Rouva Jamesin kirjoja voi sattumalta löytää muutamia yksittäisiä kappaleita Akatateemisen myymälöistä ainakin Turusta ja Tampereelta.

Linkki Eloisa Jamesin kotisivuilla olevaan Desperate Duchesses sarjan esittelyyn.


Eloisa Jamesin Täydelliset Herttuattaret. Vasemmalla brittikustantaja Hodderin kansilla. Oikealla yhdysvaltalaisen Avonin kustantamilla kaksiosaisilla kansilla.

Eloisa Jamesin kirjasarja The Desperate Duchesses (suom. Epätoivoiset Herttuattaret, mutta suomentaisin sen Täydelliset Herttuattaret, koska nimi leikittelee tv-sarjan Täydelliset naiset nimellä) koostuu 6 kirjasta:

1: Desperate Duchesses, (suom. Täydelliset Herttuattaret)
2: An Affair Before Christmas, (suom. Suhde ennen joulua)
3: Duchess By Night, (suom. Yön Herttuatar)
4: When the Duke Returns (suom. Herttuan palattua)
5: This Duchess of Mine (suom. Minun herttuattareni)
6: A Duke of Her Own (suom. Hänen herttuansa)

Tämä kirjasarja sijoittuu mielikuvituksellisen 1700-luvun viimeisille vuosikymmenille, jolloin kuningatar Marie Antoinette oli vielä elossa. Kirjat käsittelevät naisten välistä ystävyyttä ja täydellisen avioliiton saavuttamista. Kirjat on kirjoitettu niin, että ne voidaan lukea myös yksitellen, mutta silloin kehyskertomuksessa taustalla olevat henkilöt voivat jäädä hieman valjuiksi. Jokaisessa kirjassa käsitellään taustalla mielenkiintoisia 1700-luvulle tyypillisiä ilmiöitä, jotka luovat uskottavan ja eheän kehyksen tarinalle. Rouva Jamesin tekemän taustatutkimuksen 1700-luvun säätyläiselämästä huomaa positiivisesti kirjoja lukiessa, sillä niissä ei ole minkäänlaisia tyylillisiä poikkeavuuksia ja aikakauden vapaamielinen henki suorastaan pursuaa henkilöiden repliikeistä ja ajatuksista. Kirjailija kuvailee myös henkilöiden vaatetusta, asumuksia, vaunuja ja muutenkin ympäristöä niin, että lukija saa selvän mielikuvan autenttisesti esitetystä aikakaudesta.

Kirjasarjassa on kolme päähenkilöä: Jemma, the Duchess of Beaumont (Jemma Beaumontin herttuatar), hänen miehensä Elijah, the Duke of Beaumont (Beaumontin herttua) ja Elijahin lapsuuden ystävä Leopold, the Duke of Villiers (Villiersin herttua). Heidän shakki- ”kolmiodraamaansa" seurataan koko kirjasarjan halki.

1. Kirjan päähenkilöt ovat edellä mainitun kolmen lisäksi: Lady Roberta St. Giles (hullun runoilija markiisin tytär), Jemman veli Earl of Gryffyn (Gryffynin kreivi) ja hänen poikansa Teddy.

2. Kirjan päähenkilöitä ovat: Lady Perdita "Poppy" Selby, Duchess of Fletcher (Perdita Fletcherin herttuatar), Perditan äiti Lady Flora, Poppyn mies Duke of Fletcher (Fletcherin herttua), Miss Charlotte Tatlock.
 
3. Kirjan päähenkilöitä ovat: Harriet, Duchess of Berrow (Berrow:n herttuatar), Lord Strange ja hänen tyttärensä Lady Eugenia.

4. Kirjan päähenkilöitä ovat: Lady Isodore Del'Fino, Duchess of Cosway, (Coswayn herttuatar) hänen miehensä Simeon, Duke of Cosway (Coswayn herttua) ja herttuan äiti The Dowager Duchess of Cosway (Leski herttuatar).

5. Kirjan päähenkilöitä ovat: Lady Eleanor Montague (Montaguen herttuan tytär), Villiersin herttua ja hänen poikansa Tobias.

6. Kirjan päähenkilöinä ovat Beaumontin herttuapari.

Myöhemmin esittelen jokaisen kirjan erikseen omissa blogiteksteissä.

Kuningatar Elisabeth II:n 60 hallintovuosi ja elokuva The Queen

Ison Britannian kuninkaalliset ovat olleet esikuvina useille elokuville ja tv-sarjoille. Tässä blogi tekstissäni haluan esitellä teille Elisabeth II ja elokuvan The Queen.


Britannian aateliston korkea arvoisin henkilö on hallitsija, kuningas tai kuningatar.  

Tämän hetkinen kuningatar on 85-vuotias Elisabeth II (Elisabeth Alexandra Mary Winsor). Syntynyt 21. huhtikuuta 1926. Elisabeth II tuli hallitsijaksi 6. helmikuuta 1952, hänen isänsä Yrjö VI:n kuoltua. Elokuvien ystävät voivat tutustua häneen elokuvassa Kuninkaan Puhe


Tänä vuonna 2012, kuningatar Elisabeth II on ollut hallitsijana 60 vuotta. Tällä hetkellä pisimpään Isoa Britanniaa hallinnut monarkki on kuitenkin kuningatar Viktoria 64 hallinto vuodellaan. Elisabeth II on vanhin koskaan Isoa Britanniaa hallinnut monarkki. Vuonna 2007 Elisabeth II ylitti siihen asti vanhimman monarkin kuningatar Viktorian (81 vuotta) iän. 


Kuningatar Elisabeth II:sta on tehty lukuisia tv-elokuvia ja  -sarjoja. Minun mieleeni on kuitenkin elokuva The Queen, vuodelta 2006. Elokuva kertoo Elisabethin elämästä Walesin prinsessa Dianan kuoltua. The Queen luo kuvan inhimillisestä kuningattaresta joka yrittää suojella lapsenlapsiaan median julkealta uteliaisuudelta sulkeutumalla Balmoralin linnaan. Elisabeth on sukulaisineen järkyttynyt eikä tiedä miten hänen tulisi suhtautua mediaan. Elisabethia elokuvassa näyttelee Helen Mirren

Pidän elokuvasta The Queen, koska se luo realistisen, elävän kuvan kuningatar Elisabeth II:sta inhimillisenä ihmisenä. Elokuvassa kuvataan tarkasti medialta ja alamaisiltaan "piilossa" ollutta kuningatarta ja hänen mielensäliikkeitä. Kuningatar yrittää elokuvassa sopeutua aikakauden muutokseen ja löytää ymmärryksen miten hänen pitäisi kohdata nykyaikainen media kriisi kuitenkin noudattaen perinteitä, joihin hänet on kasvatettu. Kuningatar lopulta voittaa kaoottisen "taistelun" mediaa vastaan hyvin tyyliikkäällä ja elegantilla tavalla.

The Queenin tärkeimmät näyttelijät ja roolit:
Helen Mirren - (Kuningatar Elisabeth II)
Michael Sheen - (Pääministeri Tony Blair)
James Cromwell - (Prinssi Philip)
Helen McCrory - (Pääministerin vaimo, Cherie Blair)
Alex Jennings - (Prinssi Charles)
Roger Allam - (Sir Robin Janvrin)
Sylvia Syms - (Kuningatar Äiti)
Mark Bazeley - (Pääministerin lehdistöpäällikkö, Alastair Campbell)

The Queen elokuva on laajasti arvostettu sen voitettua palkintoja useissa elokuva kilpailuissa. Elokuva on saanut seuraavia palkintoja:

Helen Mirren paras naispääosa: Oscar, BAFTA Film Award, BSFC Award, Critics Choice Award, COFCA Award, CFCA Award, DFWFCA Award, European Film Award, FFCC Award, Golden Globe, Audience Award, KCFCC Award, Sierra Award, ALFC Award, LAFCA Award, NBR Award, NSFC Avard, NYFCC Award, OFCS Award, PFCS Award, SDFCS Award, SFFCC Award, Outstanding Performance Award, Satellite Award, Actor, SEFCA Award, TFCA Award, VFCC Award, Volpi Cup ja WAFCA Award.

Michael Sheen, paras sivuosan esittäjä: KCFCC Award, LAFCA Award ja TFCA Award.

Paras elokuva: BAFTA Film Award, ALFC Award ja TFCA Award.

Stephen Frears, paras ohjaus: Audience Choice Award, Cécar, Goya, ALFC Award, Best Film for Mature Audiences, TFCA Award ja FIPRESCI Prize.  

Peter Morgan, paras elokuva käsikirjoitus: British Independent Film Award, CFCA Award,  Evening Standard British Film Award, Golden Globe,  ALFC Award, LAFCA Award, NSFC Award, NYFCC Award, Satellite Award, TFCA Award ja Golden Osella.

Alexandre Desplat, paras elokuva muusiikki: BMI Film Music Award, European Film Award, LAFCA Award ja World Soundtrack Award.

Consolata Boyle, paras puvustus: CDG Avard ja IFTA Award. 

Halusin listata The Queen elokuvan saamat palkinnot, jotta sen ammattilaisilta saama arvostus tulisi paremmin esille. Uskon tämän elokuvan saavuttavan tulevaisuudessa klassikko elokuvan aseman. Sillä onhan tässä elokuvassa esitetty hyvin meidän aikaamme kuvaava vapaa media, jolla on oikeus kuvata kaikki julkisten henkilöiden yksityisyydestä mitään piittaamatta. 

Mielestäni elokuvalla on myös hieman salatumpi aihe, joka ei välttämättä aukea kaikille katsojille, se on median vastuu tekemisistään. Mikä on median hinta, onko oikein, että medialla on hallitsematon valta, jopa "oikeus" viedä ihmiseltä henki. Entä miksi medialla on mukamas oikeus loukata henkilöiden yksityisyyttä ja suorastaan mässäillä heidän henkilökohtaisilla asioilla. The Queen on siis osittain myös elokuva siitä miten ihmisten julkinen profiili ei riitä medialle vaan sen myös saatava selville ihmisten henkilökohtaisimmat ja kaikkein yksityisimmätkin asiat.