Lista on laadittu korkea-arvoisimmasta alkaen.
1. Emperor (Keisari), Empress (Keisarinna),
Tsar (Tsaari), Tsarina (Tsaaritar), Czar (Tsaari), Czarinna (Tsaaritar)
Englanninkielessä on huomioitava, että tsaarin arvonimi voidaan kirjoittaa kahdella eri tavalla. Englanninkieliset sanakirjat kuitenkin suosivat enemmän tsar-kirjoitustapaa. Mikäli itse pääsee kirjoittamaan näitä arvonimiä englanninksi, niin kannattaa käyttää koko tekstin ajan vain yhtä näistä muodoista, esim. Tsar ja Tsarina, eikä Tsar ja Czarinna, koska se ei ole johdonmukaista.
Kuningatar Victoria, Franz Xaver Winterhalter:n maalauksessa. Hänen jälkeläisensä olivat tsaareja sekä kuninkaita. |
2. King (Kuningas), Queen (Kuningatar)
Ison-Britannian hallitsija on kuningas tai kuningatar. Kuningattaren puoliso saa itselleen prinssin arvon. Edesmenneen kuninkaan puolisoa kutsutaan useimmiten kuningataräidiksi (Queen mother).
Ison-Britannian tämänhetkinen Kuningatar Elisabeth II, JohnSwannellin kuvaamana vuonna 2002. |
3. Palatine / Count-Palatine (Palatiini)
Rooman valtakunnan ajalta lähtöisin oleva keisarin tai kuninkaan vasalli, jolla on yksinvaltiaan valta hallitsemallaan alueella. Esimerkiksi Marylandin palatiini oli Baltimoren toinen paroni vuodesta 1632. Palatiineja on ollut Isossa-Britanniassa, Irlannissa, Saksassa ja Unkarissa.
Palatiini Cecilius Calvert, Florence MacKubin maalauksessa. |
4. Prince (Ruhtinas), Princess (Ruhtinatar)
Ruhtinasta ei pidä sekoittaa tavalliseen prinssiin. Ruhtinas hallitsee valtiota tai valtion osaa. Ruhtinas on hallitsija.
Monacon ruhtinaspari, ruhtinas Albert II ja ruhtinatar Charlene, Monacon Ruhtinan palatsin kotisivujen kuvassa. |
5. Grand Duke (Suuriruhtinas), Grand Duchess (Suuriruhtinatar)
Tsaarin lapsia kutsuttiin suuriruhtinaiksi ja suuriruhtinattariksi.
Kuningatar Viktorian lapsen princessa Alicen lapsenlapset ja Suomen viimeisen suuriruhtinaan Nikolai II:n tyttäret. Suuriruhtinattaret: Olga (vasemmalla), Tatiana, Maria ja Anastasia (oikealla). |
6. Prince (Prinssi), Princess (Prinsessa)
Hallitsijan poika on prinssi ja tytär prinsessa. Isossa-Britanniassa osalla Elisabeth II:n lapsenlapsista on käytössään prinssin tai prinsessan arvonimi. Kuningattaren puoliso on myös prinssi. Kruununprinssi tai kruununprinsessa on yleensä vanhin hallitsijan lapsista ja näin ollen itse tuleva hallitsija. Isossa-Britanniassa Walesin prinssin / prinsessan arvonimi annetaan aina tulevalle kruununperijälle tämän synnyttyä.
Ison Britannian kruununprinssi Charles. Walesin prinssin virallisen 60-vuotiskuvan on ottanut Hugo Burnand:n. |
7. Duke (Herttua), Duchess (Herttuatar)
Isossa-Britanniassa prinssit ovat myös herttuoita. Prinssin puolisosta tulee herttuatar, jos hänelle ei voida myöntää prinsessan arvonimeä. Isossa-Britanniassa herttuan arvonimi on ollut käytössä vuodesta 1337, jolloin Edward III nimesi kolme herttuakuntaa Cornwallin, Lancasterin ja Clarencen, antaen vanhimmalle pojalleen Cornwallin herttuan arvon.
Cambridgen herttuatar Catherine ja prinssi William. Cambridgen herttuapari kihlajaistensa tiedotustilaisuudessa 2010. |
8. Marquess (Markiisi), Marchioness (Markiisitar)
Markiisin arvo on melko harvinainen nykyajan Isossa-Britanniassa. Richard II nimitti ensimmäisen Ison- Britannian markiisin 1385, jolloin hän nimitti Oxfordin 9.:n kreivin Dublinin markiisiksi. Tällä hetkellä kaikista vanhin käytössä oleva markiisin arvo on Winchesterin markiisin arvo, joka on luotu 1551. Winchesterin markiisilla ei ole käytössään muita ylempiä arvonimiä. Kaikki muut Ison-Britannian markiisit ovat myös herttuoita, eivätkä siitä johtuen käytä ensisijaisesti markiisin arvoaan. Ison-Britannian historiassa on luotu myös yksi naispuolinen markiisitar 1532. Anne Boleyn nimitettiin Pembroken markiisittareksi Henrik VIII:n toiveesta. Ison-Britannian ulkopuolisia herttuattaria nimitetään tittelillä marquise.
Pembroken markiisitar, Anne Boleyn. Marcus Gheeraerts nuoremman maalaus. |
9. Earl (Kreivi), Countess (Kreivitär)
Isossa-Britanniassa kreiviä ei nimitetä arvonimellä count, vaan pohjoismaisesta jarlista pohjautuvasta arvonimestä muodostuvalla earl -arvonimellä. Isossa-Britanniassa on ollut kreivejä jo viikinkien ajoista lähtien. Elisabeth II:n nuorempi poika prinssi Edward on Wessexin kreivi.
Kreivitär Sophie ja prinssi Edward. Kuva Wessexin kreiviparin häistä vuodelta 1999. |
10. Viscount (Varakreivi), Viscountess (Varakreivitär)
Henrik VI loi Ison-Britannian ensimmäisen varakreivin vuonna 1440 nimittäessään John Beaumontin varakreivi Beaumontinksi. Prinssi Edwardin poika James on arvonimeltään Severnin varakreivi. Elisabeth II:n lapsenlapsista prinssi Edwardin lapsia ei kutsuta prinssin ja prinsessan arvonimellä. James, Severnin varakreivi on 4-vuotias ja hänen sisarensa Lady Louise on 8-vuotias. Isossa-Britanniassa on useita varakreivejä ja -kreivittäriä. Kuningattaren sisaren lapsista David on arvonimeltään varakreivi.
Linleyn varakreivitär Serena ja varakreivi David, prinsessa Margaretin poika on 14. kruununperimysjärjestyksessä. |
11. Baron (Paroni), Baroness (Paronitar)
Historiallisten lähteiden mukaan Vilhelm I loi paronin arvon 1066 palkitakseen hänelle itselleen uskolliset soturit. Todellisuudessa epämääräisesti paroneiksi kutsuttiin kaikkia henkilöitä, joilla oli hallussaan linnoitus. Vanhin tunnettu Ison-Britannian paroninin arvonimi on Irlannista Kerryn ja Lixnawin paronin arvo vuodelta 1081. Isossa-Britanniassa on satoja paroneja.
Prinssi William on myös paroni Carrickfergus ja Cornwallin herttuatar Camilla on myös Renfrewin paronitar. |
12. Baronet (Baronetti, miespuolinen), Baronetess (Baronetti, naispuolinen)
Baronetteja on olemassa ainoastaan Isossa-Britanniassa. Jaakko I perusti Baronettin arvonimen 1611. Baronetess -arvonimen haltijoita on ollut ainoastaan 4, heistä ensimmäinen oli Dame Mary Bollesin. Baronettin vaimo on lady eikä baronetess. Baronetin arvonimi on yleensä periytyvä.
13. Knight (Ritari)
Ritariksi lyöty mies käyttää etunimensä edessä arvonimeä sir ja nainen dame. Isossa-Britanniassa ritarin arvonimen voi saada kunnianosoituksena yhteiskunnan hyväksi tehdystä työstä politiikassa, tieteissä, taiteissa tai muuten vain merkittävästä esimerkillisestä toiminnasta. Ritarin arvo ei periydy. Isossa-Britanniassa on lukuisia ritareita.