Britannian aateliston korkea arvoisin henkilö on hallitsija, kuningas tai kuningatar.
Tämän hetkinen kuningatar on 85-vuotias Elisabeth II (Elisabeth Alexandra Mary Winsor). Syntynyt 21. huhtikuuta 1926. Elisabeth II tuli hallitsijaksi 6. helmikuuta 1952, hänen isänsä Yrjö VI:n kuoltua. Elokuvien ystävät voivat tutustua häneen elokuvassa Kuninkaan Puhe.
Tänä vuonna 2012, kuningatar Elisabeth II on ollut hallitsijana 60 vuotta. Tällä hetkellä pisimpään Isoa Britanniaa hallinnut monarkki on kuitenkin kuningatar Viktoria 64 hallinto vuodellaan. Elisabeth II on vanhin koskaan Isoa Britanniaa hallinnut monarkki. Vuonna 2007 Elisabeth II ylitti siihen asti vanhimman monarkin kuningatar Viktorian (81 vuotta) iän.
Kuningatar Elisabeth II:sta on tehty lukuisia tv-elokuvia ja -sarjoja. Minun mieleeni on kuitenkin elokuva The Queen, vuodelta 2006. Elokuva kertoo Elisabethin elämästä Walesin prinsessa Dianan kuoltua. The Queen luo kuvan inhimillisestä kuningattaresta joka yrittää suojella lapsenlapsiaan median julkealta uteliaisuudelta sulkeutumalla Balmoralin linnaan. Elisabeth on sukulaisineen järkyttynyt eikä tiedä miten hänen tulisi suhtautua mediaan. Elisabethia elokuvassa näyttelee Helen Mirren.
Pidän elokuvasta The Queen, koska se luo realistisen, elävän kuvan kuningatar Elisabeth II:sta inhimillisenä ihmisenä. Elokuvassa kuvataan tarkasti medialta ja alamaisiltaan "piilossa" ollutta kuningatarta ja hänen mielensäliikkeitä. Kuningatar yrittää elokuvassa sopeutua aikakauden muutokseen ja löytää ymmärryksen miten hänen pitäisi kohdata nykyaikainen media kriisi kuitenkin noudattaen perinteitä, joihin hänet on kasvatettu. Kuningatar lopulta voittaa kaoottisen "taistelun" mediaa vastaan hyvin tyyliikkäällä ja elegantilla tavalla.
The Queenin tärkeimmät näyttelijät ja roolit:
Helen Mirren - (Kuningatar Elisabeth II)
Michael Sheen - (Pääministeri Tony Blair)
James Cromwell - (Prinssi Philip)
Helen McCrory - (Pääministerin vaimo, Cherie Blair)
Alex Jennings - (Prinssi Charles)
Roger Allam - (Sir Robin Janvrin)
Sylvia Syms - (Kuningatar Äiti)
Mark Bazeley - (Pääministerin lehdistöpäällikkö, Alastair Campbell)
Michael Sheen - (Pääministeri Tony Blair)
James Cromwell - (Prinssi Philip)
Helen McCrory - (Pääministerin vaimo, Cherie Blair)
Alex Jennings - (Prinssi Charles)
Roger Allam - (Sir Robin Janvrin)
Sylvia Syms - (Kuningatar Äiti)
Mark Bazeley - (Pääministerin lehdistöpäällikkö, Alastair Campbell)
The Queen elokuva on laajasti arvostettu sen voitettua palkintoja useissa elokuva kilpailuissa. Elokuva on saanut seuraavia palkintoja:
Helen Mirren paras naispääosa: Oscar, BAFTA Film Award, BSFC Award, Critics Choice Award, COFCA Award, CFCA Award, DFWFCA Award, European Film Award, FFCC Award, Golden Globe, Audience Award, KCFCC Award, Sierra Award, ALFC Award, LAFCA Award, NBR Award, NSFC Avard, NYFCC Award, OFCS Award, PFCS Award, SDFCS Award, SFFCC Award, Outstanding Performance Award, Satellite Award, Actor, SEFCA Award, TFCA Award, VFCC Award, Volpi Cup ja WAFCA Award.
Michael Sheen, paras sivuosan esittäjä: KCFCC Award, LAFCA Award ja TFCA Award.
Paras elokuva: BAFTA Film Award, ALFC Award ja TFCA Award.
Stephen Frears, paras ohjaus: Audience Choice Award, Cécar, Goya, ALFC Award, Best Film for Mature Audiences, TFCA Award ja FIPRESCI Prize.
Peter Morgan, paras elokuva käsikirjoitus: British Independent Film Award, CFCA Award, Evening Standard British Film Award, Golden Globe, ALFC Award, LAFCA Award, NSFC Award, NYFCC Award, Satellite Award, TFCA Award ja Golden Osella.
Alexandre Desplat, paras elokuva muusiikki: BMI Film Music Award, European Film Award, LAFCA Award ja World Soundtrack Award.
Consolata Boyle, paras puvustus: CDG Avard ja IFTA Award.
Halusin listata The Queen elokuvan saamat palkinnot, jotta sen ammattilaisilta saama arvostus tulisi paremmin esille. Uskon tämän elokuvan saavuttavan tulevaisuudessa klassikko elokuvan aseman. Sillä onhan tässä elokuvassa esitetty hyvin meidän aikaamme kuvaava vapaa media, jolla on oikeus kuvata kaikki julkisten henkilöiden yksityisyydestä mitään piittaamatta.
Mielestäni elokuvalla on myös hieman salatumpi aihe, joka ei välttämättä aukea kaikille katsojille, se on median vastuu tekemisistään. Mikä on median hinta, onko oikein, että medialla on hallitsematon valta, jopa "oikeus" viedä ihmiseltä henki. Entä miksi medialla on mukamas oikeus loukata henkilöiden yksityisyyttä ja suorastaan mässäillä heidän henkilökohtaisilla asioilla. The Queen on siis osittain myös elokuva siitä miten ihmisten julkinen profiili ei riitä medialle vaan sen myös saatava selville ihmisten henkilökohtaisimmat ja kaikkein yksityisimmätkin asiat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti